Ciasto czekoladowe z gruszką
Składniki
- 2 jajka
- 3 średnie gruszki (ok. 400 g)
- 80 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady (64%)
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- 150 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 30 g masła
- 100 g czekolady (64%)
Przygotowanie
- Jajka ogrzać w temp. pokojowej lub w misce z ciepłą wodą.
- Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier poza obręcz.
- Gruszki pokroić na ósemki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć w formie do pieczenia rozcięciem do dołu.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
- W misce ubić jajka z cukrem (ok. 5 minut) na puszystą masę. Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać rózgą. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia i znów wymieszać delikatnie rózgą na jednolitą masę.
- Ciasto wylać na gruszki w formie do pieczenia i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni blaszki.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
- Polać polewą: do garnuszka włożyć masło, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi (lub rozpuścić w mikrofali).