E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Ciasto z gruszkami

Składniki

  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g gęstej śmietany 18% lub 12%
oraz
  • 700 g gruszek (ok. 3 sztuki)
  • 70 płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

  • Masło i jajka wyjąć z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
  • Gruszki pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie dalej pokroić na cieńsze cząstki (ósemki). Ułożyć je na dnie formy do pieczenia rozcięciem do dołu, jeden kawałek obok drugiego.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno formy o średnicy 24 – 25 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
  • Masło umieścić w misie miksera, dodać drobny cukier i ubijać końcówką (rózgą), na wysokich obrotach miksera, przez około 7 – 10 minut, aż masło będzie jasne i puszyste.
  • Dodać jajko i ubijać przez ok. 4 minuty, aż masa będzie znów puszysta, potem dodać kolejne jajko i ponownie ubijać na puszystą masę, przez ok. 4 minuty.
  • Dodać wanilię i zmiksować.
  • W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Zmniejszyć obroty miksera do minimum. Do ubitej masy dodawać na przemian mąkę ze śmietaną, miksując składniki, tylko do ich połączenia się.
  • Ciasto wyłożyć na gruszki, rozprowadzić je łyżką po całej powierzchni, aż do brzegów formy, wierzch posypać płatkami migdałów oraz cukrem trzcinowym.
  • Wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka, przez około 35 – 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 3 =