Ciasto z gruszkami
Składniki
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 120 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 180 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g gęstej śmietany 18% lub 12%
oraz
- 700 g gruszek (ok. 3 sztuki)
- 70 płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie
- Masło i jajka wyjąć z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
- Gruszki pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie dalej pokroić na cieńsze cząstki (ósemki). Ułożyć je na dnie formy do pieczenia rozcięciem do dołu, jeden kawałek obok drugiego.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno formy o średnicy 24 – 25 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
- Masło umieścić w misie miksera, dodać drobny cukier i ubijać końcówką (rózgą), na wysokich obrotach miksera, przez około 7 – 10 minut, aż masło będzie jasne i puszyste.
- Dodać jajko i ubijać przez ok. 4 minuty, aż masa będzie znów puszysta, potem dodać kolejne jajko i ponownie ubijać na puszystą masę, przez ok. 4 minuty.
- Dodać wanilię i zmiksować.
- W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą.
- Zmniejszyć obroty miksera do minimum. Do ubitej masy dodawać na przemian mąkę ze śmietaną, miksując składniki, tylko do ich połączenia się.
- Ciasto wyłożyć na gruszki, rozprowadzić je łyżką po całej powierzchni, aż do brzegów formy, wierzch posypać płatkami migdałów oraz cukrem trzcinowym.
- Wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka, przez około 35 – 40 minut.