Zupa brukselkowa
Składniki
4 porcje
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1,25 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)
- 3 ziemniaki
- 300 g brukselki
- 150 g śmietany 18%
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
- W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz umytą brukselkę. Gotować przez 10 minut. Odstawić z ognia.
- Dodać szczypiorek oraz zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami zupy). W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.