E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Schab w sosie węgierskim

Składniki

 4 porcje
  • 600 g schabu, polecam od strony karczku (w plastrach, rozbitego/wystekowanego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • 500 ml gorącego bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

  • W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pozostałe dwie łyżki oliwy, przesunąć cebulę na bok i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą i zmielonym pieprzem.
  • Wlać gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Doprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
  • Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.

Propozycja podania

  • kasza bulgur / kasza gryczana / tłuczone ziemniaki
  • brokuł / ogórek kiszony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

29 − 23 =