Schab w sosie węgierskim
Składniki
4 porcje
- 600 g schabu, polecam od strony karczku (w plastrach, rozbitego/wystekowanego)
- 3 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
- 500 ml gorącego bulionu lub rosołu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
- W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pozostałe dwie łyżki oliwy, przesunąć cebulę na bok i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą i zmielonym pieprzem.
- Wlać gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Doprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
- Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.
Propozycja podania
- kasza bulgur / kasza gryczana / tłuczone ziemniaki
- brokuł / ogórek kiszony