E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Sos grzybowy Pyszny, tradycyjny sos z grzybów leśnych, borowików i podgrzybków, ze śmietanką i natką pietruszki

Składniki

 2 – 4 porcje
  • ok. 500 g grzybów (np. borowików, podgrzybków, kurek, maślaków)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 125 ml bulionu (np. z kostki)*
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • dla chętnych: kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego

Przygotowanie

  • Grzyby przebrać, wybrać do sosu ładne, nierobaczywe grzyby. Przyciąć nóżki w razie konieczności, dokładnie oczyścić grzyby nożykiem oraz szczoteczką, unikając w miarę możliwości płukania / moczenia. Następnie pokroić na plasterki.
  • Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce.
  • Na większej patelni roztopić połowę masła. Włożyć cebulę i zeszklić ją, smażąc na umiarkowanym ogniu, przez około 3 – 4 minuty. Pod koniec dodać czosnek.
  • Zwiększyć ogień, dodać grzyby oraz pozostałe masło. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie obsmażyć, przez ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Wlać bulion i gotować przez około 2 minuty. Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek i odstawić z ognia.
  • Sos można doprawić kwaśnym dodatkiem np. odrobiną soku z cytryny lub octu.

Propozycja podania

pieczywo / ziemniaki / kopytka / kotlety / kasza gryczana / placki z kaszy gryczanej / kluski śląskie / sztuka mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

48 − 42 =