Sos grzybowy Pyszny, tradycyjny sos z grzybów leśnych, borowików i podgrzybków, ze śmietanką i natką pietruszki
Składniki
2 – 4 porcje
- ok. 500 g grzybów (np. borowików, podgrzybków, kurek, maślaków)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 125 ml bulionu (np. z kostki)*
- 125 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- dla chętnych: kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego
Przygotowanie
- Grzyby przebrać, wybrać do sosu ładne, nierobaczywe grzyby. Przyciąć nóżki w razie konieczności, dokładnie oczyścić grzyby nożykiem oraz szczoteczką, unikając w miarę możliwości płukania / moczenia. Następnie pokroić na plasterki.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce.
- Na większej patelni roztopić połowę masła. Włożyć cebulę i zeszklić ją, smażąc na umiarkowanym ogniu, przez około 3 – 4 minuty. Pod koniec dodać czosnek.
- Zwiększyć ogień, dodać grzyby oraz pozostałe masło. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie obsmażyć, przez ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wlać bulion i gotować przez około 2 minuty. Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek i odstawić z ognia.
- Sos można doprawić kwaśnym dodatkiem np. odrobiną soku z cytryny lub octu.
Propozycja podania
pieczywo / ziemniaki / kopytka / kotlety / kasza gryczana / placki z kaszy gryczanej / kluski śląskie / sztuka mięsa