E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Cynamonowy chlebek dyniowy

Składniki

Ciasto
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 240 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
Cynamonowa skorupka
  • 1 łyżka masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  • Przygotować puree z pieczonej dyni według . Puree ma mieć gęstość śmietany i być delikatnie ciepłe lub w temp. pokojowej.
  • Przestudzone gotowe puree z dyni włożyć do miski, dodać jajka oraz olej i wymieszać łyżką lub widelcem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką i imbirem. Dokładnie wymieszać.
  • Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo!).
  • Ciasto wyłożyć do małej formy keksowej 25 x 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
  • Przygotować cynamonową skorupkę: masło posiekać i połączyć (np. palcami) z cukrem i cynamonem. Położyć na wierzchu ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

38 + = 48