Cynamonowy chlebek dyniowy
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 240 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
Cynamonowa skorupka
- 1 łyżka masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Przygotować puree z pieczonej dyni według . Puree ma mieć gęstość śmietany i być delikatnie ciepłe lub w temp. pokojowej.
- Przestudzone gotowe puree z dyni włożyć do miski, dodać jajka oraz olej i wymieszać łyżką lub widelcem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką i imbirem. Dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo!).
- Ciasto wyłożyć do małej formy keksowej 25 x 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
- Przygotować cynamonową skorupkę: masło posiekać i połączyć (np. palcami) z cukrem i cynamonem. Położyć na wierzchu ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.