E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Pieczona dynia oraz purée (mus) z dyni

Składniki

dynia (lub jej część)

Przygotowanie

  • Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  • Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Niektóre dynie np. małe, mocno pomarańczowe i ciężkie, mają dość mączysty i zwarty miąższ, którego nie trzeba odciskać, a nawet często rozcieńczyć podczas miksowania blenderem mlekiem lub wodą. Ostatecznie mamy otrzymać puree o konsystencji kwaśnej śmietany homogenizowanej.
  • W konkretnych przepisach na desery i dania podana jest ilość potrzebnego purée. Można je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wskazówki

Skórka z dyni odmiany Hokkaido (malutka, mocno pomarańczowa dynia) też nadaje się do jedzenia, ale bardzo zagęszcza potrawy, które dodatkowo nabierają mocniejszego aromatu, który nie wszystkim może odpowiadać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 60 = 70