Pieczona dynia oraz purée (mus) z dyni
Składniki
dynia (lub jej część)
Przygotowanie
- Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
- Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Niektóre dynie np. małe, mocno pomarańczowe i ciężkie, mają dość mączysty i zwarty miąższ, którego nie trzeba odciskać, a nawet często rozcieńczyć podczas miksowania blenderem mlekiem lub wodą. Ostatecznie mamy otrzymać puree o konsystencji kwaśnej śmietany homogenizowanej.
- W konkretnych przepisach na desery i dania podana jest ilość potrzebnego purée. Można je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Wskazówki
Skórka z dyni odmiany Hokkaido (malutka, mocno pomarańczowa dynia) też nadaje się do jedzenia, ale bardzo zagęszcza potrawy, które dodatkowo nabierają mocniejszego aromatu, który nie wszystkim może odpowiadać.