Choinka drożdżowa z mozzarellą i masłem czosnkowym
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant*
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 170 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
Oraz
- 150 g mini kulek mozzarelli**
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Masło czosnkowe
- 1 ząbek czosnku
- 40 g masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta suszonego oregano
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie
- Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże instant, cukier oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką.
- Wlewać stopniowo ciepłe (ale nie gorące) mleko, mieszając składniki łyżką. Dodać jajko oraz miękkie masło i zacząć wyrabiać ciasto (hakiem miksera na minimalnych obrotach lub powoli dłonią) aż składniki się połączą. Potem wyrabiać przez około 10 – 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i jednolite.
- Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać. Podzielić na 22 lub 23 kawałki (waga pojedynczego kawałka ciasta to około 25 g).
- Każdy kawałek po kolei rozpłaszczać na placuszek, w środek wkładać kuleczkę mozzarelli, zlepić brzegi a następnie utoczyć kulkę w dłoni.
- Ułożyć na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia na kształt choinki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Choinkę delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem za pomocą pędzelka.
- Wstawić do piekarnika na 25 minut i piec na złoty kolor. W międzyczasie przygotować masło czosnkowe: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać masło, natkę, oregano oraz sól morską. Roztopić.
- Wyjąć choinkę z piekarnika i polać masłem czosnkowym za pomocą łyżeczki.
Wskazówki
* lub 25 g drożdży świeżych, z których należy zrobić rozczyn (rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Dodać do mąki razem z resztą mąki, mleka i cukru).
** można zastąpić zwykłą, dużą mozzarellą w kulce, pokrojoną w kosteczkę