E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Choinka drożdżowa z mozzarellą i masłem czosnkowym

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant*
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 170 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
Oraz
  • 150 g mini kulek mozzarelli**
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Masło czosnkowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie

  • Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże instant, cukier oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką.
  • Wlewać stopniowo ciepłe (ale nie gorące) mleko, mieszając składniki łyżką. Dodać jajko oraz miękkie masło i zacząć wyrabiać ciasto (hakiem miksera na minimalnych obrotach lub powoli dłonią) aż składniki się połączą. Potem wyrabiać przez około 10 – 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i jednolite.
  • Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać. Podzielić na 22 lub 23 kawałki (waga pojedynczego kawałka ciasta to około 25 g).
  • Każdy kawałek po kolei rozpłaszczać na placuszek, w środek wkładać kuleczkę mozzarelli, zlepić brzegi a następnie utoczyć kulkę w dłoni.
  • Ułożyć na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia na kształt choinki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Choinkę delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem za pomocą pędzelka.
  • Wstawić do piekarnika na 25 minut i piec na złoty kolor. W międzyczasie przygotować masło czosnkowe: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać masło, natkę, oregano oraz sól morską. Roztopić.
  • Wyjąć choinkę z piekarnika i polać masłem czosnkowym za pomocą łyżeczki.

Wskazówki

* lub 25 g drożdży świeżych, z których należy zrobić rozczyn (rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Dodać do mąki razem z resztą mąki, mleka i cukru).

** można zastąpić zwykłą, dużą mozzarellą w kulce, pokrojoną w kosteczkę

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 + 3 =