Sałatka makaronowa z kabanosami
Składniki
4 porcje
- 100 g makaronu muszelki
- 2 łyżeczki oliwy
- 250 g kabanosów drobiowych (np. cienkich)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 czerwonej cebuli
- kilkanaście liści bazylii (opcjonalnie)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka ketchupu
Przygotowanie
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku, przelać wodą, odcedzić z wody, włożyć z powrotem do garnka, dodać oliwę i wymieszać. Ostudzić, następnie umieścić w szklanej salaterce.
- Kabanosy pokroić na kawałeczki i wyłożyć na makaron. Następnie dodać posiekaną czerwoną paprykę, cebulę i bazylię.
- Posypać odcedzoną kukurydzą i posiekanymi ogórkami. Polać sosem (mieszanką majonezu, jogurtu i ketchupu).
Wskazówki
Łączenie majonezu ze śmietaną lub jogurtem greckim powoduje, że otrzymany sos jest bardziej płynny i może ściekać po ściankach naczynia. Jeśli chcemy otrzymać idealnie równą warstwę sosu możemy użyć samego majonezu.