Sałatka z kurczakiem, jajkiem, boczkiem, grzankami oraz sosem Cezar
Składniki
2 porcje
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 300 g (2 sztuki) filetu z piersi kurczaka
- 100 g boczku wędzonego
- 4 jajka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała bagietka (100 g)
- 30 g (4 łyżki) tartego parmezanu lub grana padano
Sos Cezar
- 5 łyżek majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu worcestershire
Przygotowanie
- Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać. Podzielić na 3 części. Pierwszą część umieścić na dnie salaterki, resztę odłożyć.
- Wymieszać składniki sosu: majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawić solą oraz pieprzem. Sałatę w salaterce skropić 1/3 sosu.
- Filet z piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 4 części, doprawić solą i pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię (np. grillową lub zwykłą), położyć filety i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiać mięso dodatkową oliwą. Odłożyć na talerz. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki
- Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i włożyć do niej pokrojony w kosteczkę boczek, zrumienić na małym ogniu, dodać do sałatki. Przykryć warstwą sałaty i skropić częścią sosu.
- Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki i dodać do sałatki.
- Dodać pokrojone na połówki pomidorki, ostatnią warstwę sałaty i sosu.
- Na patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę bagietkę i zrumienić, posypać po sałatce.
- Na koniec całość posypać tartym parmezanem lub grana padano.