E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Sałatka z kurczakiem, jajkiem, boczkiem, grzankami oraz sosem Cezar

Składniki

 2 porcje
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 300 g (2 sztuki) filetu z piersi kurczaka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała bagietka (100 g)
  • 30 g (4 łyżki) tartego parmezanu lub grana padano
Sos Cezar
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu worcestershire
Przygotowanie
  • Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać. Podzielić na 3 części. Pierwszą część umieścić na dnie salaterki, resztę odłożyć.
  • Wymieszać składniki sosu: majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawić solą oraz pieprzem. Sałatę w salaterce skropić 1/3 sosu.
  • Filet z piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 4 części, doprawić solą i pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię (np. grillową lub zwykłą), położyć filety i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiać mięso dodatkową oliwą. Odłożyć na talerz. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki
  • Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i włożyć do niej pokrojony w kosteczkę boczek, zrumienić na małym ogniu, dodać do sałatki. Przykryć warstwą sałaty i skropić częścią sosu.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki i dodać do sałatki.
  • Dodać pokrojone na połówki pomidorki, ostatnią warstwę sałaty i sosu.
  • Na patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę bagietkę i zrumienić, posypać po sałatce.
  • Na koniec całość posypać tartym parmezanem lub grana padano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − = 11
Powered by MathCaptcha