E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Pieczone pączki z kremem pistacjowym

Składniki

 16 sztuk
  • 10 g drożdży suszonych instant*
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 370 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
Oraz
  • jajko do posmarowania
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 50 g białej czekolady
  • wiórki kokosowe
  • papilotki i strzykawka do nadziewania pączków

Przygotowanie

  • Jajka, masło i serek mascarpone wyjąć z lodówki i ogrzać. Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż napęcznieją.
  • Mąkę wsypać do miski, dodać resztę cukru oraz sól. Zrobić wgłębienie w mące i wlać w nie mleko z drożdżami, wymieszać łyżką.
  • Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajka, potem stopniowo dodawać po kawałku miękkie masło i dalej wyrabiać powoli przez około 15 minut, aż ciasto będzie błyszczące i będzie się odklejało (ześlizgiwało) z ręki.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozpłaszczyć dłońmi na placek ok. 20 x 30 cm podsypując mąką w razie potrzeby.
  • Szklanką lub obręczą o średnicy ok. 7,5 cm wyciąć 16 kółek. Zlepiać brzegi placuszków formując kulki. Wkładać je łączeniem do dołu do papilotek.
  • Ułożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Wierzch pączków posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez ok. 17 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
  • Odłożyć 3 łyżki kremu pistacjowego na polewę a resztę umieścić w misce, dodać mascarpone i ubijać przez ok. minutę na puszysty krem. Za pomocą strzykawki nadziać pączki kremem.
  • Odłożny krem pistacjowy na polewę umieścić w miseczce, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę i rozpuścić. Udekorować pączki i posypać wiórkami kokosowymi.

Wskazówki

* lub 35 g świeżych drożdży, z których należy zrobić rozczyn: najpierw rozetrzeć z łyżeczką cukru, potem dodać łyżkę mąki oraz ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

62 − 60 =
Powered by MathCaptcha