Karkówka pieczona w plastrach Pomysł na pyszny obiad!
Składniki
4 porcje
- 700 g karkówki wieprzowej (karczku)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine lub 2 łyżeczki masła
- gałązka rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu sojowego lub 1 łyżeczka worcestershire
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (jeśli nie mamy można użyć bulionu)
- 100 g mrożonej marchewki mini lub zwykłej
Przygotowanie
- Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy i ułożyć tak aby mięso tylko miejscami zachodziło na siebie. Mięso doprawić solą oraz pieprzem.
- Skropić oliwą lub roztopionym masłem. Na wierzchu mięsa położyć listki rozmarynu oraz połówki obranego czosnku, skropić sosem sojowym.
- Na dno naczynia wlać wino. Obłożyć obraną marchewkę (mini lub zwykłą pokrojoną na plasterki).
- Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zdjąć przykrycie, zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż mięso się zrumieni i soki lekko odparują.
Wskazówki
- Mięso można wcześniej (np. dzień lub kilka godzin wcześniej) zamarynować w składnikach z przepisu (w soli, pieprzu, winie, oliwie, rozmarynie i czosnku), ale nie jest to konieczne.
- Zamiast folii aluminiowej można użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą.