E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Karkówka pieczona w plastrach Pomysł na pyszny obiad!

Składniki

 4 porcje
  • 700 g karkówki wieprzowej (karczku)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine lub 2 łyżeczki masła
  • gałązka rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego lub 1 łyżeczka worcestershire
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (jeśli nie mamy można użyć bulionu)
  • 100 g mrożonej marchewki mini lub zwykłej

Przygotowanie

  • Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy i ułożyć tak aby mięso tylko miejscami zachodziło na siebie. Mięso doprawić solą oraz pieprzem.
  • Skropić oliwą lub roztopionym masłem. Na wierzchu mięsa położyć listki rozmarynu oraz połówki obranego czosnku, skropić sosem sojowym.
  • Na dno naczynia wlać wino. Obłożyć obraną marchewkę (mini lub zwykłą pokrojoną na plasterki).
  • Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zdjąć przykrycie, zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż mięso się zrumieni i soki lekko odparują.

Wskazówki

  • Mięso można wcześniej (np. dzień lub kilka godzin wcześniej) zamarynować w składnikach z przepisu (w soli, pieprzu, winie, oliwie, rozmarynie i czosnku), ale nie jest to konieczne.
  • Zamiast folii aluminiowej można użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

52 − = 49
Powered by MathCaptcha