E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Babka wielkanocna

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g masła lub oleju roślinnego
  • sok z 1 cytryny
  • 130 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej (90 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów lub migdałów
  • na wierzch: cukier puder lub lukier i obrane migdały lub gotowe jajeczka

Przygotowanie

  • Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.
  • Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 – 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  • Masło roztopić (olej delikatnie podgrzać w kąpieli). Do letniego tłuszczu dodać sok z cytryny, odstawić.
  • Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem ze skrobią ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).
  • Do ciasta wlać masło lub olej i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.
  • Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i obłożyć obranymi migdałami lub gotowymi jajeczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

80 − = 79
Powered by MathCaptcha