E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Pieczona biała kiełbasa

Składniki

 6 porcji
  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 150 g parzonego / wędzonego boczku
Zalewa
  • 1/4 szklanki piwa (lub białego wina) lub 2 łyżki octu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego włożyć kiełbasę. Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić na plasterki, dodać do kiełbasy.
  • Składniki zalewy wymieszać w miseczce: piwo lub wino, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek i zmielony pieprz. Polać po kiełbasie, następnie posypać pokrojonym w kosteczkę boczkiem.
  • Naczynie przykryć (folią aluminiową lub pokrywą) i piec przez 45 minut, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez kolejne 45 minut.
  • W razie potrzeby na koniec można ustawić funkcję grilla i zrumienić kiełbasę piekąc ją przez kilka dodatkowych minut.

Propozycja podania

chleb lub puree ziemniaczane / chrzan / ogórek kiszony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

60 + = 64
Powered by MathCaptcha