E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami

Składniki

 4 porcje
Pulpeciki
  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • 500 g mielonego mięsa (np. udziec indyka, szynka)
  • po 1 łyżeczce soli, pieprzu, oregano, majeranku i słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
Wywar
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1 młoda cebula
  • 300 g młodej kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka koperku

Przygotowanie

Pulpeciki
  • Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski włożyć mielone mięso, dodać przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, następnie dodać ryż i ponownie wymieszać.
  • Uformować małe pulpeciki i lekko obtoczyć je w mące. Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor, na patelni z olejem lub oliwą, po około 3 minuty.
Wywar
  • W dużym garnku zagotować 2 litry bulionu drobiowego. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do bulionu.
  • Obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę i dodać do gotującego się wywaru. Dodać też obsmażone pulpeciki i zagotować. W międzyczasie dodać też drobno posiekaną cebulę. Przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut.
  • Dodać drobno posiekaną młodą kapustę oraz koncentrat pomidorowy i gotować przez około 10 minut. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 + 2 =
Powered by MathCaptcha