E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Karkówka pieczona w winie i czosnku z ziołowym bobem

Składniki

 4 porcje
  • 600 g karkówki wieprzowej (karczku)
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
Ziołowy bób
  • 300 g bobu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • opcjonalnie – gałązka mięty
  • 3 gałązki szczypiorku
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  • Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 17 x 25, doprawić solą (ok. 1/2 łyżeczki), szczyptą pieprzu, wlać wino, oliwę i miód.
  • Dodać obrane i przepołowione ząbki czosnku, wymieszać, zanurzyć mięso w marynacie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, ewentualnie w temp. pokojowej na min. 2 godziny.
  • Zdjąć przykrycie z naczynia, przewrócić mięso na drugą stronę i ułożyć jeden plaster obok drugiego (mogą zachodzić na siebie). Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
  • Piec pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny. Następnie zdjąć pokrywę, zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż mięso się zarumieni i soki lekko odparują. Zamiast folii aluminiowej można przykryć naczynie pokrywą.
Ziołowy bób
  • Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać, rozgnieść widelcem lub posiekać na desce, doprawić solą (w razie potrzeby), świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę, miętę jeśli jej używamy, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i posypać po mięsie zaraz po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

47 − 37 =
Powered by MathCaptcha