E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Sernik z borówkami Najlepszy i bardzo prosty do zrobienia!

Składniki

Spód
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko
Masa serowa
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone*
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (w proszku)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
Oraz
  • 500 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Spód
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrobnić składniki na kruszonkę, dodać żółtko i zagnieść składniki w jednolite ciasto.
  • Ciastem wylepić spód formy o średnicy 24 – 25 cm oraz ok. 1 cm boków. Wstawić do piekarnika na około 15 – 20 minut (piec na złoty kolor).
Masa serowa
  • Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym oraz cukrem wanilinowym, następnie dodać jajka i znów zmiksować na jednolitą masę.
Pie​czenie
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Na wierzch wysypać połowę borówek amerykańskich.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 – 40 minut (na dno piekarnika warto postawić małą keksówkę z gorącą wodą, co zabezpieczy sernik przed pękaniem).
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostudzeniu – jeśli mamy czas – można dodatkowo schłodzić w lodówce. W międzyczasie wyłożyć drugą połowę borówek.

Wskazówki

* można zastąpić pozostałym twarogiem sernikowym jeśli jest wysokiej jakości i odpowiednio tłusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

23 − = 21
Powered by MathCaptcha