PIGWOWIEC DO HERBATY
Pigwowiec z cukrem do herbaty, bez pasteryzowania
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych owoców pigwowca
- 1 kg cukru
(lub dowolna ilość w takich samych proporcjach owoców i cukru)
PRZYGOTOWANIE
- Pigwowca umyć i odsączyć na sitku. Pokroić na ćwiartki, następnie usunąć pestki. Ćwiartki owoców pokroić na cienkie plasterki (nożem lub melakserem, robotem z funkcją siekania na talarki). Owoce można też zmielić w maszynce do mięsa.
- Włożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 1 – 2 dni w temperaturze pokojowej aby owoce puściły sok.
- Zagotować na umiarkowanym ogniu. Gorącego pigwowca przełożyć do słoiczków, zakręcić pokrywkami, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Odstawić do piwnicy.