SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO, KRÓWEK I MASŁA ORZECHOWEGO
To hit lat 80-tych :-), na pracy technice robiła te przepyszne szyszki cała klasa….
TO TAKI SMAK DZIECIŃSTWA 🙂
SKŁADNIKI
OK. 18 SZYSZEK
- 12 krówek
- 3 łyżki masła orzechowego
- 50 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- 50 g ryżu preparowanego
PRZYGOTOWANIE
- Do rondelka włożyć krówki, masło orzechowe oraz wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę.
- Wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać. Przestudzić i włożyć do lodówki na pół godziny.
- Po schłodzeniu z powstałej masy uformować w dłoniach niewielkie kulki wielkości piłeczek do ping ponga. Przechowywać w lodówce.