Burgery

Składniki na kotlety

  • 1 kg wołowiny – np. antrykot, pręga, łata
  • 1 średnia cebula – około 150 g
  • 1 średnie jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Pozostałe składniki

  • 6 bułek do burgerów
  • duży pomidor malinowy
  • mała cebula cukrowa lub zwykła
  • kulka mozzarelli lub kawałek żółtego sera
  • 2 korniszony lub ogórki kiszone
  • garść rukoli
  • kilka listków sałaty lodowej

Burgery

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz sześć super sycących burgerów wołowych na domowej bułce i z dużą ilością warzyw. Kalorie liczone były z bułką, dużym kotletem i warzywami, ale bez dodatku sosu. 

Przed szykowaniem domowych burgerów zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć cebulę lub jajko w przepisie na kotleta lub też użyć innego mięsa. 

Do burgerów nie polecam szynki oraz polędwicy (za drogie i za chude). Możesz użyć mięsa mieszanego “na gulasz”, idealny będzie też antrykot, łata oraz pręga wołowa (najlepiej połączyć kilka rodzajów). Kupuj mięso z jak najmłodszego wołu. Sama bardzo często odkrawam mięso ze szpondru lub tłustszego antrykotu i mielę na kotlety w połączeniu ze zrazowym. Kości absolutnie nie wyrzucam, tylko używam przy gotowaniu wywaru na rosół. Polecam samodzielne mielenie wołowiny w domu, bądź kupowanie mięsa z możliwością mielenia go w sklepie/zakładzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 41 = 51