Pierożki na parze.
Składniki:
Mąka pszenna typ 500 2 szklanki,
cebula 100g,
czosnek 1 zabek,
pierś z kurczaka 100g,
marchew 70g,
oliwa z oliwek 2 łyżki
przyprawy: pieprz ,sól, majeranek oraz sos sojowy
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z szczyptą soli oraz wodą 150 ml i zagnieść na jednolite ciasto odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekaj ,marchew zetrzyj na grubej tarce a mięso pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej dodaj mięso cebule i czosnek i smaż około10 minut dodaj marchew i przyprawy dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Ciasto podziel na porcje wielkości łyżki stołowej a następnie rozwałkuj na cienkie krążki. Na każdym krążku ułóż 1 łyżkę farszu i zlep brzegi tak aby powstała sakiewka. Przygotowane pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj od15-20 minut.
Zjadamy gorące maczając w sosie sojowym.
Życzę smacznego 🙂