Pierożki na parze.

Składniki:

Mąka pszenna typ 500 2 szklanki,

cebula 100g,

czosnek 1 zabek,

pierś z kurczaka 100g,

marchew 70g,

oliwa z oliwek 2 łyżki

przyprawy: pieprz ,sól, majeranek oraz sos sojowy

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z szczyptą soli oraz wodą 150 ml i zagnieść na jednolite ciasto odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekaj ,marchew zetrzyj na grubej tarce a mięso pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej dodaj mięso cebule i czosnek i smaż około10 minut dodaj marchew i przyprawy dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Ciasto podziel na porcje wielkości łyżki stołowej a następnie rozwałkuj na cienkie krążki. Na każdym krążku ułóż 1 łyżkę farszu i zlep brzegi tak aby powstała sakiewka. Przygotowane pierożki umieść  w naczyniu do gotowania na parze i gotuj od15-20 minut.

Zjadamy gorące maczając w sosie sojowym.

Życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

38 − 31 =