Zupa z karpia

Składniki:

1kg karpia,

2l wody,

1korzeń pietruszki,

2 marchewki,

1 cebula,

3 ziarna ziela angielskiego,

4 ziarna pieprzu , 2 liście laurowe,

2 łyżki smietany18%,

sól, pieprz, pietruszka do podania

Wykonanie:

Rybę oczyść, odetnij płetwy, ogon i głowę{usuń oczy i skrzela-zachowaj te części do przygotowania wywaru. Filety karpia podziel na mniejsze kawałki. Cebule w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem aż do zbrązowienia. Do garnka włóż oczyszczone części ryby: głowę, płetwy, ogon i warzywa przyprawy i cebula zalej 2 litrami wody zagotuj następnie zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Wywar przecedź zachowaj marchewki ,pokrój je na plasterki i odstaw. Do wywaru wrzuć przygotowane filety ryby i gotuj 15 minut na małym ogniu dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pod koniec dodaj zahartowaną śmietanę. Zupę podawaj z kawałkami ryby i marchewką ,oprószona posiekaną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

63 + = 71