Zupa z karpia
Składniki:
1kg karpia,
2l wody,
1korzeń pietruszki,
2 marchewki,
1 cebula,
3 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna pieprzu , 2 liście laurowe,
2 łyżki smietany18%,
sól, pieprz, pietruszka do podania
Wykonanie:
Rybę oczyść, odetnij płetwy, ogon i głowę{usuń oczy i skrzela-zachowaj te części do przygotowania wywaru. Filety karpia podziel na mniejsze kawałki. Cebule w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem aż do zbrązowienia. Do garnka włóż oczyszczone części ryby: głowę, płetwy, ogon i warzywa przyprawy i cebula zalej 2 litrami wody zagotuj następnie zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Wywar przecedź zachowaj marchewki ,pokrój je na plasterki i odstaw. Do wywaru wrzuć przygotowane filety ryby i gotuj 15 minut na małym ogniu dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pod koniec dodaj zahartowaną śmietanę. Zupę podawaj z kawałkami ryby i marchewką ,oprószona posiekaną pietruszką.