CIASTO 3 BIT
Ciasto bez pieczenia, z herbatników, masy kajmakowej, budyniowej i bitej śmietany
SKŁADNIKI
20 PORCJI
- 500 g herbatników*
- 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła (miękkiego)
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
- 1 cukier wanilinowy
- 2 opakowania fix-u do śmietany
- 50 g ciemnej czekolady
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich lub pekan
PRZYGOTOWANIE
- Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować (ma kipieć), wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie rózgą. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą).
- Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
- Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
- W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod koniec dodać fix-y. Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
- Orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z kakao oraz startą czekoladą posypać po cieście. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 – 3 godziny.
WSKAZÓWKI
- * Używamy herbatników z „ząbkami” np. petit beurre, maślanych np. Leibniz. Zwykle używamy jasnych ciastek, ale czasem warto wypróbować wersję z kakaowymi.
- Masę kajmakową możemy kupić gotową lub też przygotować ją samemu ze słodzonego mleka zagęszczonego z puszki : całą zamkniętą puszkę z zawartością gotujemy przez około 2 i 1/2 godziny na wolnym ogniu.