CIASTO 3 BIT

Ciasto bez pieczenia, z herbatników, masy kajmakowej, budyniowej i bitej śmietany

SKŁADNIKI

 20 PORCJI

  • 500 g herbatników*
  • 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 opakowania fix-u do śmietany
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich lub pekan

PRZYGOTOWANIE

  • Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować (ma kipieć), wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie rózgą. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą).
  • Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
  • Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
  • W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod koniec dodać fix-y. Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
  • Orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z kakao oraz startą czekoladą posypać po cieście. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 – 3 godziny.

WSKAZÓWKI

  • * Używamy herbatników z “ząbkami” np. petit beurre, maślanych np. Leibniz. Zwykle używamy jasnych ciastek, ale czasem warto wypróbować wersję z kakaowymi.
  • Masę kajmakową możemy kupić gotową lub też przygotować ją samemu ze słodzonego mleka zagęszczonego z puszki : całą zamkniętą puszkę z zawartością gotujemy przez około 2 i 1/2 godziny na wolnym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 1 = 2