CHŁOPSKI GARNEK
SKŁADNIKI
2 – 3 PORCJE
- 300 g kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 2 nieduże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 500 ml bulionu
- 1 puszka białej fasolki
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- natka pietruszki
- przyprawy: po 1 łyżce majeranku i suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Kiełbasę obrać jeśli jest taka konieczność, następnie pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę.
- Do szerokiego garnka, najlepiej z grubym dnem, wlać 1 łyżkę oliwy lub oleju. Włożyć boczek i co chwilę mieszając podsmażać na małym ogniu przez ok. 7 minut, aż się wytopi.
- Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć razem przez ok. 5 minut, aż składniki zaczną się rumienić. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
- Dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez ok. 3 minuty. Pod koniec dodać przyprawy.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez 5 minut, następnie dodać zawartość puszki z fasolką (fasola z zalewą) i gotować przez kolejne 5 minut.
- Dodać rozdrobnione pomidory z puszki (jeśli są w całości należy je zmiksować razem z zalewą) i gotować przez ok. 5 – 10 minut.
- Sprawdzić doprawienie solą, podawać z natką pietruszki i pieczywem.
SMACZNEGO 🙂