OPONKI SEROWE
Do ich przygotowania nie używamy drożdzy tylko sody, dlatego ciasta nie trzeba długo wyrabiać ani czekać na jego wyrośnięcie.
SKŁADNIKI
OKOŁO 24 SZTUKI
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka lub 1 jajko
- 100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego
oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć skłdniki i zagnieść gładkie ciasto.
- Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
- Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
- Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.
PROPOZYCJA PODANIA
cukier puder / lukier klasyczny / lukier cynamonowy