OPONKI SEROWE

Do ich przygotowania nie używamy drożdzy tylko sody, dlatego ciasta nie trzeba długo wyrabiać ani czekać na jego wyrośnięcie.

SKŁADNIKI

 OKOŁO 24 SZTUKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka lub 1 jajko
  • 100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego

oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć skłdniki i zagnieść gładkie ciasto.
  • Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
  • Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
  • Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.

PROPOZYCJA PODANIA

cukier puder / lukier klasyczny / lukier cynamonowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 1 = 2