MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 papryczki chili
- 2 średnie pomidory (poza sezonem 1/2 szklanki passaty pomidorowej lub 3 pomidory z puszki)
- 2 kukurydze (poza sezonem 1 puszka kukurydzy)
- 1 i 1/4 litra bulionu (wywaru) drobiowego
- świeża kolendra (1/2 szklanki listków)
PRZYGOTOWANIE
- Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć.
- Zagotować bulion w średnim garnku i trzymać go na minimalnym gazie pod przykryciem. Kukurydzę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie obkroić nożem z ziaren, kolby wyrzucić (kukurydzę z puszki wyłożyć na sitko i przepłukać wodą).
- Pomidory sparzyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne, usunąć pestki a miąższ zmiksować (pomidory z puszki zmiksować). Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Rozgrzać dużą i głęboką patelnię, dodać masło, cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
- Zwiększyć ogień, dodać piersi kurczaka i obsmażać przez około 1 i 1/2 minuty. Następnie dodać kukurydzę i pomidory, smażyć razem przez minutę. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 3 minuty.
- Zawartość patelni przełożyć do reszty gorącego bulionu w garnku i zagotować na większym ogniu. Gotować przez 2 minuty. Odlać 1 szklankę zupy (bez kurczaka) i zmiksować ją blenderem – nie jest to jednak konieczne. Przelać do reszty zupy, zagotować.
- Gotować jeszcze przez około 1 – 2 minuty, następnie dodać posiekaną kolendrę i wymieszać.