MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 średnie pomidory (poza sezonem 1/2 szklanki passaty pomidorowej lub 3 pomidory z puszki)
  • 2 kukurydze (poza sezonem 1 puszka kukurydzy)
  • 1 i 1/4 litra bulionu (wywaru) drobiowego
  • świeża kolendra (1/2 szklanki listków)

PRZYGOTOWANIE

  • Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć. 
  • Zagotować bulion w średnim garnku i trzymać go na minimalnym gazie pod przykryciem. Kukurydzę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie obkroić nożem z ziaren, kolby wyrzucić (kukurydzę z puszki wyłożyć na sitko i przepłukać wodą). 
  • Pomidory sparzyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne, usunąć pestki a miąższ zmiksować (pomidory z puszki zmiksować). Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Rozgrzać dużą i głęboką patelnię, dodać masło, cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. 
  • Zwiększyć ogień, dodać piersi kurczaka i obsmażać przez około 1 i 1/2 minuty. Następnie dodać kukurydzę i pomidory, smażyć razem przez minutę. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 3 minuty.
  • Zawartość patelni przełożyć do reszty gorącego bulionu w garnku i zagotować na większym ogniu. Gotować przez 2 minuty. Odlać 1 szklankę zupy (bez kurczaka) i zmiksować ją blenderem – nie jest to jednak konieczne. Przelać do reszty zupy, zagotować.
  • Gotować jeszcze przez około 1 – 2 minuty, następnie dodać posiekaną kolendrę i wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

37 − = 32