KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY
Filety z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, marchewką i papryką
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 350 g piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1/4 ananasa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny, limonki)
- 4 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
- szczypta zmielonego białego pieprzu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki ketchupu
PRZYGOTOWANIE
- Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasa obkroić ze skóry, pokroić na kawałki, wyciąć głąba ze środka. Odłożyć potrzebną ilość ananasa i pokroić go na cienkie plasterki.
- Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną, odłożyć.
- Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.
- W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.
- Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
- Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę.
PROPOZYCJA PODANIA
100 g ryżu (1 torebka) / szczypiorek