KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY

Filety z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, marchewką i papryką

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

  • 350 g piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1/4 ananasa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny, limonki)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki ketchupu

PRZYGOTOWANIE

  • Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasa obkroić ze skóry, pokroić na kawałki, wyciąć głąba ze środka. Odłożyć potrzebną ilość ananasa i pokroić go na cienkie plasterki.
  • Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną, odłożyć.
  • Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.
  • W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.
  • Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
  • Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę.

PROPOZYCJA PODANIA

100 g ryżu (1 torebka) / szczypiorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 4 = 6