SZASZŁYKI Z KIEŁBASY W CIEŚCIE FRANCUSKIM

SKŁADNIKI

 6 PORCJI

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 500 g dobrej kiełbasy np. wiejskiej
  • patyczki szaszłykowe
  • 1 łyżka majeranku

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 paski o szerokości ok. 15 cm.
  • Kiełbasę obrać jeśli jest taka konieczność (kiełbasy wiejskiej nie obieram), pokroić na kawałki o długości odpowiadającej szerokości pasków ciasta francuskiego.
  • Każdy kawałek kiełbasy zawinąć w jedną warstwę ciasta francuskiego, następnie pokroić na ok. 2 cm plasterki. Nadziać je na patyczki szaszłykowe, po ok. 4 plasterki na każdy szaszłyk.
  • Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać majerankiem. Piec przez ok. 25 – 30 minut na złoty kolor.

PROPOZYCJA PODANIA

piwo / chrzan / barszcz biały / żurek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

73 − 69 =