SZASZŁYKI Z KIEŁBASY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
SKŁADNIKI
6 PORCJI
- 375 g ciasta francuskiego
- 500 g dobrej kiełbasy np. wiejskiej
- patyczki szaszłykowe
- 1 łyżka majeranku
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 paski o szerokości ok. 15 cm.
- Kiełbasę obrać jeśli jest taka konieczność (kiełbasy wiejskiej nie obieram), pokroić na kawałki o długości odpowiadającej szerokości pasków ciasta francuskiego.
- Każdy kawałek kiełbasy zawinąć w jedną warstwę ciasta francuskiego, następnie pokroić na ok. 2 cm plasterki. Nadziać je na patyczki szaszłykowe, po ok. 4 plasterki na każdy szaszłyk.
- Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać majerankiem. Piec przez ok. 25 – 30 minut na złoty kolor.
PROPOZYCJA PODANIA
piwo / chrzan / barszcz biały / żurek