MUSZLE NADZIEWANE ŁOSOSIEM, DUSZONYM POREM I MASCARPONE

SKŁADNIKI

 5 – 6 PORCJI

  • 30 muszli makaronowych
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
  • 2 małe pory
  • po1 łyżeczce suszonego oregano i estragonu
  • 6 łyżek śmietanki kremowówki 30% lub 36%
  • 500 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine

PRZYGOTOWANIE

  • Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Muszle ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i skropić oliwą. Wymieszać, wyłożyć na talerz rozdzielając sklejone muszle.
  • Odciąć zielone części porów. Pozostałą białą część przekroić wzdłuż a następnie w poprzek na półplasterki.
  • Na większej patelni roztopić masło razem z oliwą, włożyć pory i zeszklić mieszając przez ok. 6 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym estragonem i oregano, dusić jeszcze chwilę pod przykryciem aż będą miękkie.
  • Odstawić patelnię z ognia, dodać kremówkę, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i posiekanego łososia, wymieszać (łosoś ma być surowy, upiecze się w piekarniku).
  • Do muszli wkładać nadzienie, następnie układać je w naczyniu jedna obok drugiej. Obłożyć 3 plasterkami cytryny i posypać szczyptą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 12 minut. Podawać skrapiając resztą cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 32 = 39