MUSZLE NADZIEWANE ŁOSOSIEM, DUSZONYM POREM I MASCARPONE
SKŁADNIKI
5 – 6 PORCJI
- 30 muszli makaronowych
- 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
- 2 małe pory
- po1 łyżeczce suszonego oregano i estragonu
- 6 łyżek śmietanki kremowówki 30% lub 36%
- 500 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
- 100 g serka mascarpone
- 1 cytryna
- 2 łyżki listków świeżej mięty
- oliwa extra vergine
PRZYGOTOWANIE
- Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Muszle ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i skropić oliwą. Wymieszać, wyłożyć na talerz rozdzielając sklejone muszle.
- Odciąć zielone części porów. Pozostałą białą część przekroić wzdłuż a następnie w poprzek na półplasterki.
- Na większej patelni roztopić masło razem z oliwą, włożyć pory i zeszklić mieszając przez ok. 6 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym estragonem i oregano, dusić jeszcze chwilę pod przykryciem aż będą miękkie.
- Odstawić patelnię z ognia, dodać kremówkę, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i posiekanego łososia, wymieszać (łosoś ma być surowy, upiecze się w piekarniku).
- Do muszli wkładać nadzienie, następnie układać je w naczyniu jedna obok drugiej. Obłożyć 3 plasterkami cytryny i posypać szczyptą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 12 minut. Podawać skrapiając resztą cytryny.