SAŁATKA NICEJSKA
SKŁADNIKI
2 PORCJE, PO 565 KCAL
- 1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
- 3 jajka
- 80 g fasolki szparagowej
- 160 g tuńczyka w oliwie
- 4 fileciki anchois
- 250 g pomidorów
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 10 sztuk czarnych oliwek
SOS
- 3 łyżki oliwy extra
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 startego ząbka czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Sałatę umyć i osuszyć. Sałatę lodową pokroić w kostkę, liście sałaty rzymskiej można pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.
- Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie.
- Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka, fileciki anchois i pokrojone pomidory. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz czarne oliwki.
- Przygotować sos (wymieszać energicznie rózgą wszystkie składniki) i polać po sałatce.