KOLEJNY PRZEPIS NASZEGO KGW- Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach
Składniki:
200ml letniej wody
10g drożdży świeżych lub 5g suchych
1łyżeczka miodu lub cukru
200g mąki pszennej typ 450-500
200g mąki żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju,
nasiona ,ziarna{słonecznik ,dynia, siemię lniane- opcjonalnie}
Wykonanie: Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj. Wsyp mąki, dodaj sól nasiona jak kto lubi ,wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką. Następnie wyrabiaj ręką około 10 minut, uformuj kulę włóż do miski przykryj folia odstaw na 3godz.po tym czasie dodaj 1 łyżkę oleju i wyrób jeszcze kilka minut uformuj kulę. Dno naczynia w którym będziesz piekła chleb posyp mąką {naczynie żaroodporne lub blacha piekarnika}Ciasto ułóż w naczyniu posyp po wierzchu mąką, przykryj folia spożywczą i odstaw na 30 minut po tym czasie wstaw do zimnego piekarnika nagrzewaj do temp.200C.Piecz przez 50-60 minut
SMACZNEGO