Nalewka cytrynowo imbirowa z miodem na spirytusie.

Pogoda Nas nie rozpieszcza, więc dziś trochę rozgrzewająco i odpornościowo… 🙂

Składniki:

20 dag imbiru,

3-4 łyżki miodu,

2 cytryny,

1/2 litra spirytusu.

Przygotowanie:

Imbir myjemy i obieramy nożem delikatnie ,cytrynę myjemy i sparzamy a następnie obieramy. Z owoców wyciskamy sok ,natomiast skórkę kroimy na kawałki pozbywamy się białych błonek ze skórki. Pokrojone składniki wkładamy do dużego słoja, dodajemy miód oraz sok z cytryny zalewamy spirytusem .Odstawiamy mieszankę na około 3 miesięcy. po tym czasie filtrujemy przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek ,trunek odstawiamy na minimum 2-miesiace .

Po tym upływie robimy degustację. Nalewka  ma ogromny wpływ na działanie przewodu pokarmowego.

🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

81 + = 89