Nalewka cytrynowo imbirowa z miodem na spirytusie.
Pogoda Nas nie rozpieszcza, więc dziś trochę rozgrzewająco i odpornościowo… 🙂
Składniki:
20 dag imbiru,
3-4 łyżki miodu,
2 cytryny,
1/2 litra spirytusu.
Przygotowanie:
Imbir myjemy i obieramy nożem delikatnie ,cytrynę myjemy i sparzamy a następnie obieramy. Z owoców wyciskamy sok ,natomiast skórkę kroimy na kawałki pozbywamy się białych błonek ze skórki. Pokrojone składniki wkładamy do dużego słoja, dodajemy miód oraz sok z cytryny zalewamy spirytusem .Odstawiamy mieszankę na około 3 miesięcy. po tym czasie filtrujemy przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek ,trunek odstawiamy na minimum 2-miesiace .
Po tym upływie robimy degustację. Nalewka ma ogromny wpływ na działanie przewodu pokarmowego.
🙂