Wiosenna zupa – botwinka

Składniki:

  • wywar mięsny lub jak kto woli pozostałości niedzielnego rosołu około 3 litrów
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 pietruszka, kawałek selera
  • pęczek młodych buraczków wraz z liśćmi
  • 150 ml śmietany do zup 12% (może być też 18%)
  • 2 łyżki mąki do tzw. zasmażki
  • 3 łyżki octu winnego
  • szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  • Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 5 minut.
  • Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
  • Mąkę połączyć z 2 – 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
  • Na koniec doprawić łyżką octu winnego. Podawać z dowolnymi dodatkami.

S M A C Z N E G O !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

74 − 67 =