Przejdź do treści
Składniki:
- wywar mięsny lub jak kto woli pozostałości niedzielnego rosołu około 3 litrów
- 3-4 młode marchewki
- 1 pietruszka, kawałek selera
- pęczek młodych buraczków wraz z liśćmi
- 150 ml śmietany do zup 12% (może być też 18%)
- 2 łyżki mąki do tzw. zasmażki
- 3 łyżki octu winnego
- szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 5 minut.
- Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
- Mąkę połączyć z 2 – 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
- Na koniec doprawić łyżką octu winnego. Podawać z dowolnymi dodatkami.
S M A C Z N E G O !!!