Chłodnik polski z burakami

SKŁADNIKI;

buraki (najlepiej ćwikłowe)

zielony ogórek

½ pęczka świeżego koperku

½ pęczka szczypiorku

jajko

kostka rosołowa

3 szklanki maślanki

½ szklanki śmietany kwaśnej, sól, cukier

PRZYGOTOWANIE;

Sposób przygotowania

Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, aż będą miękkie. Wyjmij warzywa na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj pozostałego bulionu.

Ogórka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce.

Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól.

Latem polecamy podawać jako danie obiadowe z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 + 7 =