Chłodnik polski z burakami
SKŁADNIKI;
2 buraki (najlepiej ćwikłowe)
1 zielony ogórek
½ pęczka świeżego koperku
½ pęczka szczypiorku
1 jajko
1 kostka rosołowa
3 szklanki maślanki
½ szklanki śmietany kwaśnej, sól, cukier
PRZYGOTOWANIE;
Sposób przygotowania
Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, aż będą miękkie. Wyjmij warzywa na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj pozostałego bulionu.
Ogórka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce.
Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól.
Latem polecamy podawać jako danie obiadowe z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.