MAKARON Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g makaronu w kształcie rurek
  • 2 dojrzałe pomidory np. malinowe
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 40 g masła
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE

  • Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć fasolkę, posolić i ugotować ją do miękkości (około 7 minut). Fasolkę wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować.
  • Do wody po fasolce dodać więcej soli, zagotować, włożyć makaron i ugotować go al dente.
  • Z fasolki odciąć szypułki i pokroić ją na kawałki. Pomidory sparzyć wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, włożyć do głębokiego talerza. Usunąć i odrzucić nasiona z pomidorów.
  • Miąższ pomidorów pokroić (wciąż w talerzu) w kosteczkę, wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine.
  • Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszać. Przesunąć makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzucić pokrojone w kosteczkę masło. Gdy masło się roztopi przykryć garnek i kilkakrotnie nim potrząsnąć mieszając wszystkie składniki.
  • Wyłożyć do talerzy. W razie konieczności doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać resztą oliwy extra vergine i posypać bazylią.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

27 − 18 =