PLACKI Z CUKINII
Pyszne i proste placuszki z tartej cukinii
SKŁADNIKI
2 PORCJE, 10 SZTUK
- 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 300 g cukinii (1 mała)
- 1/4 niedużej cebuli
- 1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
- olej roślinny lub oliwa
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.
- Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
- Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
- Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
PROPOZYCJA PODANIA
Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych np. gulaszu.