PLACKI Z CUKINII

Pyszne i proste placuszki z tartej cukinii

SKŁADNIKI

 2 PORCJE, 10 SZTUK

  • 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g cukinii (1 mała)
  • 1/4 niedużej cebuli
  • 1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
  • olej roślinny lub oliwa

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.
  • Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
  • Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  • Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.

PROPOZYCJA PODANIA

Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych np. gulaszu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

7 + 2 =