PAPRYKA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I RYŻEM

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 4 papryki
  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 g (1 woreczek) ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 pomidor

PRZYPRAWY

  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy
  • 2 łyżeczki oregano

PRZYGOTOWANIE

  • Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10 – 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć.
  • Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.
  • Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 – 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

73 − = 70