E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Zupa z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok 600 g
  • 3 średnie młode marchewki – ok. 200 g
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę – ok. 560 g
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę – ok. 180 g
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1,3 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na zupę z młodej kapusty:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  2. Czosnek również obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się delikatnie zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty.
  4. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wrzucić na patelnię ze zeszkloną cebulą i smażyć jeszcze przez ok. 5-7 minut.
  5. Marchewkę obrać, a następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm
  6. W średnim garnku podgrzać bulion. Wrzucić do niego zawartość patelni, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 20 minut.
  7. Młodą kapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści, odciąć głąb, a resztę posiekać na mniejsze kawałki ( u mnie kostka o boku ok. 2 cm). Posiekaną kapustę wrzucić do garnka z resztą warzyw i gotować całość jeszcze przez kolejne 8-10 minut (do czasu aż kapusta i ziemniaki zmiękną). Na koniec dodać do zupy posiekany koperek i ponownie (w razie potrzeby) doprawić zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Przelać zupę do talerzy i zajadać. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

49 − = 44