WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU Z ANANASEM

SKŁADNIKI

 2 – 3 PORCJE

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g ryżu
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypiorek

SOS

  • 1/3 szklanki syropu ananasowego z puszki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego

PRZYGOTOWANIE

  • Mięso umyć, osuszyć, odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Nastawić ryż na gotowanie. Odsączyć ananasa z zalewy (część zalewy wykorzystamy do sosu), pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka.
  • Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
  • W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać odsączonego ananasa i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
  • Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
  • Włożyć z powrotem warzywa z ananasem i wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  • Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

81 − = 72