FASOLKA ZAPIEKANA Z FETĄ I CUKINIĄ
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 1 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka 400 g
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki soli
- liście świeżej bazylii
- 1 puszka białej fasolki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- 1 cebula
- 1 cukinia
- ok. 100 g sera sałatkowego typu feta
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory świeże sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z sokiem (zlać do miski) a miąższ pokroić w kostkę.
- W szerokim garnku podgrzać 1 łyżkę oliwy wraz z pokrojonym na cienkie plasterki 1 ząbkiem czosnku. Dodać pomidory (świeże lub z puszki), 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól i pieprz i co chwilę mieszając gotować przez ok. 15 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- W międzyczasie na większej patelni na 1 łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać pokrojony na plasterk czosnek i chwilę razem podsmażać.
- Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i łyżeczką oregano.
- Do pomidorów dodać koncentrat pomidorowy oraz szczyptę cukru i wymieszać. Dodać poszarpaną bazylię oraz odcedzoną białą fasolkę. Wymieszać i gotować przez ok. 5 – 10 minut aż płyn się zredukuje. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy stopniowo odłożony wcześniej sok z pomidorów.
- Do garnka żaroodpornego wlać fasolkę z pomidorami, następnie wyłożyć cukinię z cebulą i posypać fetą lub serem sałatkowym. Zapiekać przez ok. 15 – 20 minut. Można dodać też gałązkę rozmarynu i płatki chili. Podawać z pieczywem np. z bagietką.