FASOLKA ZAPIEKANA Z FETĄ I CUKINIĄ

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 1 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka 400 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki soli
  • liście świeżej bazylii
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • ok. 100 g sera sałatkowego typu feta

PRZYGOTOWANIE

  • Pomidory świeże sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z sokiem (zlać do miski) a miąższ pokroić w kostkę.
  • W szerokim garnku podgrzać 1 łyżkę oliwy wraz z pokrojonym na cienkie plasterki 1 ząbkiem czosnku. Dodać pomidory (świeże lub z puszki), 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól i pieprz i co chwilę mieszając gotować przez ok. 15 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • W międzyczasie na większej patelni na 1 łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać pokrojony na plasterk czosnek i chwilę razem podsmażać.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i łyżeczką oregano.
  • Do pomidorów dodać koncentrat pomidorowy oraz szczyptę cukru i wymieszać. Dodać poszarpaną bazylię oraz odcedzoną białą fasolkę. Wymieszać i gotować przez ok. 5 – 10 minut aż płyn się zredukuje. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy stopniowo odłożony wcześniej sok z pomidorów.
  • Do garnka żaroodpornego wlać fasolkę z pomidorami, następnie wyłożyć cukinię z cebulą i posypać fetą lub serem sałatkowym. Zapiekać przez ok. 15 – 20 minut. Można dodać też gałązkę rozmarynu i płatki chili. Podawać z pieczywem np. z bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

83 − 79 =