CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI

SKŁADNIKI

  • 2 duże jaja, w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 – 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (lub śmietany)
  • 50 g roztopionego masła (lub oleju)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

OWOCE

  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: 3 łyżki wiśni (powideł lub dżemu, lub wiśni z syropu) i 3 łyżki zrumienionych płatków migdałów
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać wanilię, skórkę z cytryny, jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Dopiero po dodaniu składników zmiksować wszystko krótko na małych obrotach miksera na jednolitą masę.
  • Połowę masy wyłożyć łyżką na spód tortownicy, delikatnie rozsmarować. Gruszkę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cieńsze paski. Obtoczyć je w cynamonie i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Rozłożyć wiśnie (nie są konieczne), łyżką wyłożyć resztę ciasta, delikatnie rozprowadzić ciasto (nie musi być dokładnie).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, lub do suchego patyczka.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać zrumienionymi płatkami migdałów, ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

54 + = 61