NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 4 naleśniki
FARSZ
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g cukinii
  • 150 g bakłażana (opcjonalnie)
  • 1/2 papryczki chili (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
SOS
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kawałeczek papryczki chili
  • 400 ml puszka pomidorów
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz
ORAZ
  • ok. 120 g tartego sera
  • świeża kolendra lub bazylia

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować naleśniki
  • Farsz: Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć mąką kukurydzianą. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.
  • Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.

PROPOZYCJA PODANIA

  • świeża kolendra lub bazylia
  • śmietana

WSKAZÓWKI

Wersja wegetariańska: zamiast kurczaka można użyć czerwonej fasoli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 28 = 38