TRUSKAWKOWE BLONDIES
Szybkie ciasto z truskawkami – biała wersja Brownie!
SKŁADNIKI
CIASTO
- 230 g masła (temp. pokojowa)
- 150 g cukru pudru
- 1 duże jajko (temp. pokojowa)
- 320 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka truskawek pokrojonych na kawałeczki
- 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny)
LUKIER TRUSKAWKOWY
- 3 truskawki
- 1 łyżeczka sou z limonki (lub cytryny)
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Masło i jajko wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej.
- Małą blaszkę o wymiarach 20 cm x 24 cm (lub o podobnej powierzchni) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- Masło ubijać z cukrem pudrem na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać jajko i dalej ubijać przez ok. 3 minuty.
- Oddzielnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać do ubitej masy i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Drobno pokrojone truskawki skropić sokiem z limonki lub cytryny i wmieszać delikatnie łyżką z ciastem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika.
- Piec przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
TRUSKAWKOWY LUKIER
- Truskawki zmiksować blenderem (lub rozgnieść widelcem) z sokiem z limonki i podgrzać w rondelku.
- Gdy mus będzie gorący odstawić z ognia i dodać cukier puder. Wyłożyć na ostudzone ciasto i odczekać aż lukier zastygnie.