TRUSKAWKOWE BLONDIES

Szybkie ciasto z truskawkami – biała wersja Brownie!

SKŁADNIKI

CIASTO
  • 230 g masła (temp. pokojowa)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 duże jajko (temp. pokojowa)
  • 320 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych na kawałeczki
  • 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny)
LUKIER TRUSKAWKOWY
  • 3 truskawki
  • 1 łyżeczka sou z limonki (lub cytryny)
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

  • Masło i jajko wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej.
  • Małą blaszkę o wymiarach 20 cm x 24 cm (lub o podobnej powierzchni) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  • Masło ubijać z cukrem pudrem na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać jajko i dalej ubijać przez ok. 3 minuty.
  • Oddzielnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać do ubitej masy i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  • Drobno pokrojone truskawki skropić sokiem z limonki lub cytryny i wmieszać delikatnie łyżką z ciastem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
TRUSKAWKOWY LUKIER
  • Truskawki zmiksować blenderem (lub rozgnieść widelcem) z sokiem z limonki i podgrzać w rondelku.
  • Gdy mus będzie gorący odstawić z ognia i dodać cukier puder. Wyłożyć na ostudzone ciasto i odczekać aż lukier zastygnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 + 4 =