ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Podawana z koperkiem i serem feta

SKŁADNIKI

 3 PORCJE
  • 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g śmietany 18% lub 12%
  • ser feta

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować bób: ugotować w osolonej wodzie i obrać, odmierzyć potrzebną ilość. Ziemniaki oskrobać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 – 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać ugotowany bób gotować jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawić z ognia.
  • Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.

WSKAZÓWKI

  • W wersji wegańskiej używamy śmietanki sojowej, owsianej lub ryżowej, zamiast masła dajemy więcej oliwy i pomijamy fetę.
  • Aby nadać zupie ładnego koloru, warto dodać do niej 1/3 łyżeczki kurkumy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

95 − = 87