ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Podawana z koperkiem i serem feta
SKŁADNIKI
3 PORCJE
- 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g śmietany 18% lub 12%
- ser feta
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować bób: ugotować w osolonej wodzie i obrać, odmierzyć potrzebną ilość. Ziemniaki oskrobać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 – 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać ugotowany bób gotować jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawić z ognia.
- Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.
WSKAZÓWKI
- W wersji wegańskiej używamy śmietanki sojowej, owsianej lub ryżowej, zamiast masła dajemy więcej oliwy i pomijamy fetę.
- Aby nadać zupie ładnego koloru, warto dodać do niej 1/3 łyżeczki kurkumy.