NALEŚNIKI DROŻDŻOWE i tort naleśnikowy z truskawkami i bitą śmietaną
SKŁADNIKI
OK. 7 SZTUK
DROŻDŻOWE CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 250 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 30 g masła (roztopionego i ostudzonego) + około 3 łyżek masła (najlepiej klarowanego) do smażenia
PRZYKŁADOWE DODATKI:
- świeże truskawki lub inne sezonowe owoce
- polewa owocowa
- około 240 ml śmietany 30% lub 36% ubitej na sztywną pianę
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki. Zrobić rozczyn z drożdży: mleko podgrzać (ma być dobrze ciepłe ale nie gorące), drożdże wkruszyć do miseczki, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut aż rozczyn się spieni.
- Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę (kogel mogel), około 6 – 7 minut ubijania. Zmniejszyć obroty do minimum i miksując dodawać kolejno rozczyn z drożdży, przesianą mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, resztę mleka oraz roztopione i ostudzone masło.
- Zmiksować do połączenia się w jednolitą masę bez grudek (ma mieć gęstość śmietany). Miksować jeszcze przez około 3 – 4 minuty na małych obrotach miksera, jeśli mamy – końcówkami do ciasta drożdżowego, jeśli nie – zwykłymi końcówkami do ubijania.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzać patelnię (około 20 cm średnicy), posmarować masłem i nałożyć pierwszą porcję ciasta (około 5 łyżek, na grubość około 1/2 cm). Ciasto będzie gęste, więc najlepiej rozprowadzać je łyżką po patelni. Naleśniki smażyć przez około minutę z każdej strony aż się napuszą i zrumienią.
- Aby otrzymać tort naleśnikowy, należy układać naleśniki jeden na drugim, przekładając je dżemem, na koniec dekorując bitą śmietaną. Można posypać pokrojonymi świeżymi owocami i jeśli chcemy – cukrem pudrem.