JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO W BIAŁEJ CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI

SPÓD
  • ok. 170 g kruchych ciastek maślanych, np. kokosowych
  • 70 g roztopionego masła
MASA SERNIKOWA
  • 2 galaretki o smaku jagodowym
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki Malibu (opcjonalnie)
  • 350 g jagód (świeżych lub mrożonych) + do dekoracji
  • 300 g serka homogenizowanego typu Danio
  • 250 g ricotty lub zmielonego twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
    POLEWA
    • 100 g białej czekolady
    • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła*
    • 2 łyżeczki płynnego oleju np. słonecznikowego, rzepakowego
    • mięta do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  • Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć zmiksowanymi na proszek ciastkami i wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
  • Galaretki wsypać do wrzącej wody w ilości 250 ml, odstawić z ognia, dokładnie rozpuścić, dodać cukier oraz Malibu jeśli używamy.
  • Jagody umyć i zmiksować blenderem (ale niezbyt dokładnie, aby pozostały kawałeczki owoców). Dodać do galaretek i wymieszać, ostudzić.
  • Zmiksować serek homogenizowany razem z ricottą i dodać je do ostudzonej masy jagodowej, wymieszać.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do masy jagodowo-serowej i wylać na spód z ciastek, wstawić do lodówki do stężenia, na około 3 godziny lub na całą noc.
  • Po stężeniu obkroić nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz i polać polewą: czekoladę połamać na kosteczki, dodać olej kokosowy lub masło oraz płynny olej i razem rozpuścić np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • Wstawić do lodówki na pół godziny aby polewa stężała. Posypać świeżymi jagodami i udekorować miętą. Deser przechowywać w lodówce.
  • WSKAZÓWKI

    * z olejem kokosowym polewa będzie jaśniejsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

2 + 3 =