JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO W BIAŁEJ CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI
SPÓD
- ok. 170 g kruchych ciastek maślanych, np. kokosowych
- 70 g roztopionego masła
MASA SERNIKOWA
- 2 galaretki o smaku jagodowym
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki Malibu (opcjonalnie)
- 350 g jagód (świeżych lub mrożonych) + do dekoracji
- 300 g serka homogenizowanego typu Danio
- 250 g ricotty lub zmielonego twarogu sernikowego
- 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
POLEWA
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła*
- 2 łyżeczki płynnego oleju np. słonecznikowego, rzepakowego
- mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć zmiksowanymi na proszek ciastkami i wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
- Galaretki wsypać do wrzącej wody w ilości 250 ml, odstawić z ognia, dokładnie rozpuścić, dodać cukier oraz Malibu jeśli używamy.
- Jagody umyć i zmiksować blenderem (ale niezbyt dokładnie, aby pozostały kawałeczki owoców). Dodać do galaretek i wymieszać, ostudzić.
- Zmiksować serek homogenizowany razem z ricottą i dodać je do ostudzonej masy jagodowej, wymieszać.
- Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do masy jagodowo-serowej i wylać na spód z ciastek, wstawić do lodówki do stężenia, na około 3 godziny lub na całą noc.
- Po stężeniu obkroić nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz i polać polewą: czekoladę połamać na kosteczki, dodać olej kokosowy lub masło oraz płynny olej i razem rozpuścić np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Wstawić do lodówki na pół godziny aby polewa stężała. Posypać świeżymi jagodami i udekorować miętą. Deser przechowywać w lodówce.
-
WSKAZÓWKI
* z olejem kokosowym polewa będzie jaśniejsza