BRUSCHETTA Z pomidorami

SKŁADNIKI

 2 – 3 PORCJE
  • “lekka” bułka (np. paryska lub ciabatta)
  • oliwa extra vergine
  • czosnek
  • 2 pomidory (np. malinowe)
  • bazylia
OPCJONALNIE
  • cebulka dymka
  • ok. 80 g sera (np. gorgoznola, mozzarella, kozi)

PRZYGOTOWANIE

  • Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeśli lubimy intensywny smak czosnku można użyć  startego). Skropić oliwą extra vergine.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i ser (w małych kawałkach lub starty).
  • Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 1 = 1