BRUSCHETTA Z pomidorami
SKŁADNIKI
2 – 3 PORCJE
- „lekka” bułka (np. paryska lub ciabatta)
- oliwa extra vergine
- czosnek
- 2 pomidory (np. malinowe)
- bazylia
OPCJONALNIE
- cebulka dymka
- ok. 80 g sera (np. gorgoznola, mozzarella, kozi)
PRZYGOTOWANIE
- Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeśli lubimy intensywny smak czosnku można użyć startego). Skropić oliwą extra vergine.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i ser (w małych kawałkach lub starty).
- Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.