E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

RAZOWY CHLEBEK ŚLIWKOWY

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka (100 g) mąki żytniej 720 + 3/4 szklanki (70 g) razowej mąki żytniej typ 2000*
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu + jeśli mamy 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru**
  • 1/3 szklanki obranych orzechów laskowych (lub włoskich)
  • 50 g posiekanej ciemnej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego***
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub w wersji wegańskiej 2 łyżki oleju kokosowego)
  • 1 łyżeczka tartej laski wanilii lub wanilia w innej postaci
  • opcjonalnie: 1 łyżka likieru amaretto

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Śliwki pokroić na połówki usuwając pestki. Śliwki płożyć na blaszce do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm lub w naczyniu żaroodpornym o podobnych wymiarach, wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (śliwki nie mogą się przypalić). Ostudzić.
  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę keksową o wymiarach 9 x 23 cm (mierzona po dnie) wyłożyć papierem do pieczenia. Obydwie mąki wsypać do dużej miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, cukier, pokrojone orzechy laskowe, posiekaną czekoladę oraz około 1/4 wszystkich upieczonych śliwek, wymieszać.
  • Resztę śliwek zmiksować blenderem ręcznym lub w rozdrabniaczu na pastę. Powinniśmy otrzymać ok. 1 szklanki takiego zmiksowanego musu śliwkowego. Dodać do niego: jajka, olej (roztopiony, ostudzony), syrop klonowy, jogurt, ekstrakt z wanilii i amaretto. Wymieszać na jednolitą masę.
  • Przelać do suchych składników z pierwszej miski i wymieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia się składników bez grudek mąki).
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  • WSKAZÓWKI

    * lub 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej sitkowej 1400 lub innej mąki razowej np. pszennej lub orkiszowej lub mieszanej

    ** użyłam kokosowego ale może być trzcinowy

    *** lub innego dobrego oleju roślinnego lub roztopionego masła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 1 = 1