Jajecznica w tortilli
Składniki
- 2 jajka
- 1 placek do tortilli pszenny lub kukurydziany
- 1 łyżeczka masła
- 1 pomidor
- Pół awokado
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- Garść szczypiorku
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania warzyw. Awokado wydrąż i pokrój w paseczki. Pomidora umyj i potnij w plastry.
Dobrze rozgrzej patelnię, dodaj masło, a następnie jajka. Wrzuć posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Mieszaj do momentu uzyskania konsystencji jajecznicy, którą lubisz. Pamiętaj, by nie była zbyt płynna, wówczas może wylewać się z tortilli.
W międzyczasie na suchej patelnie podpiecz placek do tortilli. Wystarczy po kilkanaście sekund, z każdej strony. Następnie możesz przejść do składania tortilli, na środek placka wyłóż jajecznicę, szynkę parmeńską, awokado i pomidora. Jeśli chcesz, by szynka była chrupiąca, możesz podpiec ją na suchej patelni przez około pół minuty, z każdej strony. Zawiń tortillę jak burito lub złóż ją na pół. Na koniec połóż ją na chwilę na suchej patelni, tak by się zarumieniła. Gotowe!