E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

FILETY Z KURCZAKA W PARMEZANOWEJ PANIERCE PIECZONE Z POMIDORAMI I SEREM

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)
  • 2 większe pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • 60 g tartego miękkiego sera (np. koziego, mozzarelli, provoletta)
  • świeże zioła np. estragon, bazylia, tymianek
DO PODANIA:
  • 2 cukinie

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety i rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość (ok. 1/2 cm).
  • Doprawić solą, pieprzem i posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
  • Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżymi ziołami.

PROPOZYCJA PODANIA

  • Makaron z cukinii: cukinię pokroić obieraczką do julienne i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

WSKAZÓWKI

W wersji bezglutenowej zamiast bułki tartej można użyć mielonych migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 14 = 20